top of page

Challenge Accepted! ERC Yolcusu HU-ROVER’ı Yakından Tanıyalım

Updated: May 16, 2021


Uluslararası alanda bizi temsil edecek olan HU-ROVER takımından Buğra’ya birkaç sorumuz oldu. Haydi, Mars 2020 görevi kapsamında Mars’a indirilmiş Perseverance’dan esinlenilmiş yerli Roverımızı tanımaya çalışalım.


 


HU-ROVER'ın amacı nedir?


2014 yılından itibaren Polonya’da düzenlenen “European Rover Challenge (ERC)” uluslararası yarışmasına katılabilmek için tasarlanan bir Mars robotudur. HU-ROVER’ın Mars simülasyonunda 5 temel görevi yerine getirmesi hedeflenmektedir. Bilim göreviyle toprak analizi, bakım görevleriyle robot kolun manuel işlemleri yapması, toplama göreviyle belirli numunelerin taşınması, geçiş göreviyle haritadaki hedeflenen koordinatlardan geçmesi ve sunum göreviyle de projenin detaylı şekilde aktarılması ve açıklanması beklenmektedir.




HU-ROVER'da kimler görev alıyor?


Yarışmanın 5 temel görevi, çok yönlü olmayı ve kolektif bir ekip oluşturmayı gerektirmektedir. Bu sebeple ekibimizde çeşitli mühendislik bölümlerinden arkadaşlarımız mevcuttur.



HU-ROVER tamamlandığında nasıl görünecek? Yapısından bahseder misiniz?


Temel bağlamda 4 tekerlekli yapısıyla gövdenin üzerinde bulunan robot kol ve matkap ile hareket eden otonom bir araç olacaktır. Ortalama 1 metre uzunluğunda, 30-40 cm yüksekliğinde olacaktır.



HU-ROVER ekibinin en çok zorlandığı şey nedir?


Proje; çok yönlü bir ekip çalışması gerektirmektedir. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci ise bu gerekliliği aksatmaktadır. Özellikle mekanik yapının tasarım süreci bu durumdan en fazla etkilenen taraf olmuştur.




Bu süreçte, kişisel olarak veya grup olarak hoşunuza giden aşama hangisiydi?


Proje farklı uzmanlıklar gerektirdiği için ekiplerimiz kolektif bir yapı oluşturuyor. Bu da toplantılarda, ortaya atılan fikirlerin zengin bir algoritma oluşturmasını sağlıyor. Böylece grup üyeleri farklı fikirleri keşfedebiliyor.



Bu proje size kişisel olarak ne kattı?


Bu proje sayesinde ekiple çalışmanın gerekliliklerini kavradım. Özellikle takım iletişiminin projede en önemli unsur olduğunu keşfettim. Ayrıca okulda kazandığımız teorik bilgileri pratikte uygulama şansı elde ettim.



 


Vakit ayırıp merak ettiklerimi cevapladığı için Burak’a teşekkür etmek isterim. Bu heyecan verici yolculuğa bir şekilde şahit olmak beni mutlu ediyor.


Hatırlayalım: Burası tutkunun başladığı ve hedeflerin gerçekleştirildiği yer.


139 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page