top of page

H-Mech Bu Defa Derinleri Hedefliyor! ARAT ile Tanışmış Mıydınız?

Updated: Jul 21, 2021


Son yıllarda savunma sanayimizin gelişmiş silah sistemleri tasarımı ve üretimi konusundaki başarısı herkesçe biliniyor. Bugün ARAT ekibinden Kerem’e denizlerdeki hakimiyetimizi arttıracak su altı droneu projemiz ile ilgili birkaç sorumuz oldu.

 

ARAT nedir?


ARAT deniz kuvvetleri komutanlığının arama-kurtarma operasyonlarına başaktör olarak geliştirilen, deniz altında otonom işlev gören bir proje AUV cihazıdır. ARAT, ülkemizin dünyayla yarıştığı savunma sektöründe deniz kuvvetlerinin rakiplerine farkını göstermek gayesini taşıyan, güncel teknolojiyi takip ederek oluşturulmuş bir cihazdır.


ARAT neyi amaçlıyor?


ARAT görünenden fazlasını amaçlayan fakat hedeflerini sırasıyla kovalayan bir cihaz. İlk basamak hedeflerimizden olan TEKNOFEST’de insansız su altı sistemleri kategorisinde otonom şekilde belirtilen görevleri tamamlamak olsa da büyük amacımız Türk Savunma Sanayisinin havada elde ettiği üstünlüğü denize taşıyarak Mavi Vatan düşüncesini yaşatmaktır. Arat bu düşünceyi yaşatmak amaçlı gerçek hayatta karşılığı bulunan görevleri yapabileceğini kanıtlayan bir prototip yani gelecekte olabileceğinin sadece bir ön izlemesidir.




ARAT bir su altı droneu olarak, görmeye alıştığımız dronelara ne kadar benziyor?


ARAT tasarım olarak rakipleriyle ufak benzerlikler taşısa da (ki bu su altı hidrodinamiğinden kaynaklı) nitelik ve performans açısından rakiplerinden bariz farklar taşımakta. Öncelikli farkımız olan motor konumlanmasının sağladığı verim, motor sayısında azalmaya gitmemize olanak sundu. Bahsedeceklerimizden sadece biri. :)


Ekibin bir parçası olmak size neler kattı?


Dostluğa dayanan ekibimiz çalışma sürecine hoşgörü ortamını ve anlayışlılığı beraberinde getirmesine rağmen olay iş disiplinine geldiğinde kimsenin taviz vermediği bir ortamda bulunmak herkes için olası değildir sanıyorum. Bu ortamda bulunmak yaptığımız işi sevgi ve heyecanla yapmamıza vesile olduğu gibi aksamalara da asla izin vermedi. Bu sebeple,profesyonel bir çalışma ortamının gerçekliğini sonuna kadar hissetmeme olanak sundu. Çalışma sürecimiz boyunca ekip iletişiminin önemini ve nasıl uygulanması gerektiğini, zor süreçlerin üstesinden gelmeyi ve en önemlisi tutkuyla koşulan bir hedefin adım adım gerçeğe dönüşme arzusunu tattık.

Bu süreçte grup veya kişisel olarak hoşunuza giden neler oldu?


Grup olarak bir arada bulunmamızın bana sağladığı hoşnutluklardan bir tanesi dostlarınla birlikte değeri olan bir şey yaratma fikriydi. Uzun sürelerdir bir araya gelemeyen dostlar bir amaç uğruna tekrar görüşebildi, dostluğun anılarla tazelenerek eski tadı yakalamasının hepimizi mutlu ettiğine inanıyorum. Kişisel olarak, fikrimin dahi olmadığı yerlerde dinleyerek ve gözlemleyerek alanım dışında edindiğim bilgilerin kazandırdığı çok yönlü olma, pratik düşünebilme ve çözümü aramayı bilme yetenekleri beni sadece projede yetkin hissetmeme değil hayatta da daha etkin olmamı sağladı. Süreç boyuncaki bu kişisel gelişim kendi adıma en hoşnut olduğum şeylerdendi.


 

Sorularımı cevapladığı için Kerem'e teşekkür ederim. Savunma sanayimizin başarısına başarı katacağına inandığımız droneumuzla şimdilik hedefimiz TEKNOFEST olsa da büyük hedefimiz, tasdiklenmiş başarısıyla ARAT’ı denizlerin en "dibinde" görmek!



81 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page