top of page

DUNE EVRENİNDE HAYATTA KALMA REHBERİ II: HOLTZMAN KALKANI


Yüzyıllarca robotlara karşı savaş vermiş bir toplumun sonrasında uzun bir süre savaşmak istemeyeceğini düşünmek kulağa mantıklı gelebilir. Ancak insan gibi hırslarıyla yaşayan canlılar, savaşmak için her zaman yeni bir neden bulabilir. Savaşlarda saldırmak kadar savunma da önemlidir. İyi bir savunma kötü bir saldırıdan çok daha iyidir. Bugün de bunun güzel bir örneği olan Holtzman kalkanını inceleyeceğiz.


 

Hayatta kalmak insanların en temel iç güdüsüdür. Tüm hayatlarını bunun üzerine şekillendiren bu tür, modernleşme ne kadar ilerlese ve artık hayatlarını aktif şekilde tehlikeye atmalarına gerek olmasa da her zaman bu iç güdüye kulak vermeye devam ederler. Çünkü genlerine işlenmiş bu çağrı gündelik hayatlarını şekillendirmiştir. Yüzyıllarca kendi yaptıkları robotların boyunduruğu altında yaşayan insanların, bu tehlikeyi atlattıktan sonra bir daha böyle bir olayın gerçekleşmemesi için akıllı makinelerin kullanımını yasaklaması sanırım bunu açıklamak için yeterince iyi bir örnek. Ortak bir düşman varken insanların birlik olması kolaydır ancak ortak düşman gittiğinde insan yeni bir düşman arayışına girer. Bu yeni düşman genellikle başka bir insan olur. Bunun bilinciyle yaşamış ve yaşamakta olan insanlar hem savunma hem de saldırı için yeni silah ve teknolojiler üretmişlerdir. Dune evreninde de bu aynı şekilde gerçekleşmiştir. Bugün Dune evreninin savunmasının temel teknolojisi olan Holtzman kalkanından bahsedeceğiz.

Holtzman Kalkanı, Dune evrenindeki birçok teknolojide olduğu gibi Holtzman Etkisi denilen kurgusal bir fenomen kullanılarak üretilen savunma aracıdır. Holtzman Etkisi’ni keşfeden Holtzman ya da Holtzman etkisi hakkında kitaplarda çok fazla bilgi olmasa da Willis E. McNelly tarafından yazılan kanon olmayan Dune Ansiklopedisi (1984), Holtzman etkisinin kapsamlı, alternatif bir kökenini ve tanımını icat eder:” Genç Holtzman, bir yarış helikopterinde trajik bir kazada neredeyse ölüyordu ... Beyin nakli yapılan çok az insandan ilki oldu: Beyni bir prototip axlotl tankına yerleştirildi ve programlanmamış bir bilgisayarla büyük bir ana bilgisayara bağlandı. Süreç, uyarılmış bir psikozla gölgelendi: daha sonra, Holtzman yoğun bir paranoyadan acı çekti ve tedaviyi reddetti. Holtzman'ınki şimdiye kadar gerçekleştirilen ilk beyin nakli olduğundan, güçlerinin kapsamı tam olarak anlaşılamadı.”


Ibrahim Vaughn Holtzman


Bir nevi Baharat kullanarak galaksiler arası yolculuğu sağlayan pilotların atası ve II. Liesco'nun gezegensel valisinin oğlu olan Holtzman, özel bir gemi inşa ettirir ve "düşünmek" için uzaya "kaçar". Matematiksel dehası, yeni bilgisayarlı formunun (ki bu da onun yaklaşık 7500 yıl boyunca var olmasına izin verir) mümkün kıldığı, katlanarak artan zihinsel işleme ile güçlendirilmiştir.


Frank Herbert'in kurduğu gibi yıldızlararası seyahati mümkün kılan süspansör-boşaltma etkisini analiz etmeye odaklanmıştır. Ansiklopediye göre bu etki 5400 yıl önce keşfedilmişti ancak tam olarak anlaşılamamıştır. Holtzman'ın ilgili ilk keşfi, daha sonra Holtzman Dalgası olarak adlandırılan bir "anlık yıldızlararası iletişim cihazı"dır. Bu noktaya kadar, yıldızlararası yolculuk, Ceres İmparatorluk Evi tarafından artık kontrol edilemeyen, evrenin geniş bir nüfusunu etkilemişti. Holtzman Dalga Jeneratörlerinin geliştirilmesi, insanlığa geniş mesafeler arasında kolayca iletişim kurma araçları sağlar , uzun ve "vahşi" Yeniden Birleşme Savaşları ile sonuçlanır. Holtzman'ın kendisi inzivada kalır ve beş kez medeniyete döner. İlk kaçışından 2000 yıl sonra üçüncü dönüşünde, insanlığa bir sonraki keşfini verir: savunma kalkanları.


Bu kalkanlar, süspansiyon-boşaltma etkisinin birinci aşamasından türetilen alan olan bir Holtzman Jeneratörü tarafından üretilir. Kalkanlar, maddenin verilen hızların altında geçişine izin verecek şekilde kalibre edilebilir. Bu kalibre işlemi, kişisel savunma kalkanlarında hayati önem taşır, çünkü atmosferik gazları kabul etmeyen bir kalkan içinde boğulma riskiniz vardır. Kalkanın ayarına bağlı olarak, nesnenin kalkandan geçerken hızı saniyede altı ila dokuz santimetre arasında değişir. Kalkan aktifken yaşam destek teknolojileri atmosferin geri dönüştürülmesi için kullanılabildiğinden, tesisleri korumak için kullanılan kalkanlar çok daha düşük nüfuz hızlarına sahip olabilir ve genellikle öyledir. Özel ihtiyaç ortaya çıkarsa, bir kişinin sol veya sağ tarafını kaplayacak şekilde bir kalkan da ayarlanabilir. Bununla birlikte, bir lazer ışını bir Holtzman alanına çarparsa, atom altı füzyon ve nükleer bir patlama ile sonuçlanacaktır. Bu patlamanın merkezi rastgele bir şansla belirlenir; bazen kalkanın içinden, bazen lazer silahının içinden, bazen de her ikisinden kaynaklanabilir.

Bu tarz bir koruyucu kalkanın kullanımı birçok ateşli silahın kullanımı kısmen geçersiz kıldı. Bu kalkanın kullanımı yaygınlaştığında kalkanı aşmak için yeni bir dövüş tarzı geliştirildi. Bu dövüş sitilinde yapmanız gereken hızlı hareketlerle rakibinizin hata yapmasını sağlamak daha sonrasında ise yavaş ve ustaca bir hançer kullanımıyla kalkanın zayıf noktasından düşmanı yaralamaktır.



”1984 yapımı Dune filmindeki Holtzman Kalkanı”







Paul Atreides , Dune'da , "Kalkan savaşında, kişi savunmada hızlı, saldırıda yavaş hareket eder... Kalkan hızlı darbeyi döndürür, yavaş kindjal'i kabul eder!"




Şu ana kadar her ne kadar kalkanların bireysel kullanımından bahsetmiş olsam da bu kalkanları uzay gemilerini ve gezegenleri koruyabilecek şekilde de kullanabilirsiniz. Her gezegenin yöneticisi kendi gezegenini korumak için Holtzman kalkanına sahiptir. Eğer başka bir gezegenin hükümdarı kalkanlar açıkken o gezegene saldırıda bulunursa diğer tüm gezegenler saldıran gezegene karşı birlik olurlar. Paul Atreides de bunu bildiği için İmparator, gezegenlerine saldırdığında karşılık vermek için diğer gezegenlerin hükümdarlarından yardım almayı düşündü. Ancak bazı durumlarda düşmanın senden o kadar güçlü olur ki bir noktada tüm gezegenin yasaları onun için geçerli olmayabilir.

Her zaman, her şey adaletli değildir ama her zaman bir şeyler savaşmaya değerdir.


Dipnot: Yazımızda bahsettiğimiz içeriğe dair çok fazla görsel bulunmamaktadır. Ancak daha detaylı savaş sahnesi ve kalkan kullanımı görmek isterseniz aşağıdaki linkten bunlara ulaşabilirsiniz.





209 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page