top of page
Writer's pictureMeltem Güler

EFSANENİN GELİŞİMİ : BATMOBILE

Süper kahramanların birçoğu eşsiz yeteneklere sahip oldukları için süper kahramandır. Peki zengin olmak da birisini süper kahraman yapar mı?


 


DC süper kahramanlarından hem en çok sevilen hem de en çok nefret edileni Batman, hepinizin bildiği gibi, aslında hiçbir süper güce sahip olmayan ama çocukluk travmaları ve havalı silahlarıyla geceleri kötü adamları yakalayan bir süper kahraman. Kahramanımızın birçok havalı aleti olmasına rağmen Batmobile her zaman kalplerde ayrı bir yere sahip. Bu haftaki yazımızda Batmobile'ı inceleyeceğiz.



İLK BATMOBILE


1939 yılında çizgi romanlarda ilk defa gördüğümüz Batman’ın arabasını 1941’de yayımlanan Detective Comics No. 48’de görüyoruz.



1937 Cord 812

Bu Batmobile Cord 812’den ilham alınarak çizilmiş, ek olarak ise arabanın ön kısmındaki altın rengi yarasa eklenmiş.








1941-1966 YILLARI ARASINDA BATMOBILE


Çizgi romanlardaki ilk görünümünden sonra 1941-1966 yılları arasında ku

llanılan araçların tek özelliği hızlı olmalarıydı.

1949 Mercury Convertible-Batmobile (1949)
1939 Cadillac Series 75- Batmobile (1943)










Hatta 1943 yapımı Batman filminde, Batman’ın ve Bruce Wayne’nin kullandığı araç aynıdır. Tek fark, Bruce Wayne kullanıyorsa aracın üstünün kapalı, Batman kullanıyorsa aracın üstünün açık olmasıdır. Bu durum 1949 yapımı Batman filmi için de geçerlidir. Eğer ki insanların Batman ve Bruce Wayne’in aynı kişiler olduklarını nasıl anlamadıklarını merak

ediyorsanız, bunu Clark Kent’in gözlüklerine sorabilirsiniz.





















ORİJİNAL BATMOBILE


Adam West’in Batman’ı canlandırdığı filmde kullanılan araç ise birçokları için orijinal Batmobiledir.



George Barris tarafından yaklaşık 3 haftada tasarlanan bu batmobile, 1955 Lincoln Futura temel alınarak özelleştirilmiştir. Halihazırda arabanın sahip olduğu yarasa figürleri, örneğin çift kabarcıklı kanopileri ve kanatçıkları, batmobile olmasının sebeplerinden biriydi. George Barris bu tasarımı yaparken diğer batmobilelerden farklı olarak

1955 Lincoln Futura

-Atomik türbin motoru

-Burnuna monte edilmiş zincir dilimleyici

-Lazerler

-Roketler

-Telefon

-Dash monitörü

-Yerleşik bilgisayar

-Polis feneri gibi eklentilerle günümüzde aşina olduğumuz batmobile atasını tasarlamış diyebiliriz.






THE KEATON MOBILE




80’lerin sonunda, Tim Burton’un yönettiği ve Micheal Keaton’un başrolünü oynadığı “Batman” ve “Batman Dönüyor” filmlerinde kullanılan Batmobile (A.K.A. the Keaton Mobile), önceki arabalara göre daha fütüristik ve gotik bir havaya sahip. Tasarımında Tim Burton’un da yer aldığı bu araç, Chevy Impala temelinde üretilmiştir.


1958 Chevrolet Impala








Tasarım yapılırken çizgi romanlarda ve Batman’ın çizgi dizisinde gördüğümüz “Flatmobile” dan esinlenildiği aşikar.


Ayrıca sahip olduğu

-Küresel bombalar

-Bir çift öne bakan Browning makineli tüfek

-Yana monte disk rampaları

-Şasiye monteli "parmaklık kırıcılar"

-Zırh kaplama gövde

-Kendini ağır zırhlı bir kozaya sarma yeteneği

-Yana monte kancalı fırlatıcılar

-Arabayı kaldırmak ve hızla 180° döndürmek için merkezinin altındaki vinç

-Onu takip etmeye çalışan herkesi caydırmak için yağ birikintisi dağıtıcılar ve duman yayıcılar, göründüğü kadar tehlikeli bir araç olduğunu da kanıtlar nitelikte.



BATMAN FOREVER BATMOBILE


Tim Burton’un Batman’ından sonra, “Batman Forever” filmi çok büyük bir başarısızlık olarak karşımıza çıksa da bu film için tasarlanan Batmobile, kendini unutturmayacak epik bir tasarıma sahip. Tasarımcısı Barbara Ling, aracı tasarlarken organik ve yaşayan bir formda olmasını hayal etmiştir.





Bu aracın tasarımıyla ilgili bir diğer bilgi ise tekerlekteki Batman logosunun tekerlekler dönerken her zaman dik duracağı şekilde yapılmış olmasıdır.


Ayrıca herhangi bir yöne hızlı bir şekilde dönebilmesi için dört tekerleğin tamamını merkez hattına dik hizada kitleyebilecek bir sistem kullanılmıştır. Araç yapısını değiştirebilir ve dikey yapılara tırmanmak için kıskaçlı kablosunu kullanabilir.


TUMBLER



“Batman Forever” in başarısızlığından sonra gelen Nolan’ın efsanevi üçlemesinde kullanılan Batmobile, önceki nesillerinden tamamen farklıydı.

“Flatmobile” lerden sonra karşımıza çıkan yeni Batmobile, Nolan’ın isteği üzerine yarı tank yarı Lamborghini şeklinde tasarlanmış. Bu şekilde hem Bruce Wayne’in lüks ve ışıltılı hayatı hem de Batman’ın zorluklara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösteren metaforik bir anlama da sahip olacaktı.






“Tumbler” adındaki bu tasarım aynı zamanda 1986 yılında yayımlanmış olan Frank Miller’in çizdiği “ The Dark Knight Returns” çizgi romanındaki tasarımdan etkilenerek oluşturulmuştur. Göz alıcılığının görünümüne ek olarak,


-0'dan 60'a kadar bir çizgiyi 5,6 saniyede tamamlayabilirliği

-30 metreye kadar zıplayabilirliği

-44" Süper Sawmper TSL lastikleri

-500 HP Chevy 350 V8 tarafından destekleniyor olması

-Sırtında bir jet motoru olması ve onu besleyen Propan tanklarına sahip olan bu Batmobile, filmlerde bu özelliklerin birçoğunu kullanmıştır.



DCEU BATMOBILE



DCEU Batmobile, 2016 yılında “Batman Vs Superman: Dawn of Justice” de büyük ekran çıkışını yapan bir araç. Daha sonra Suicide Squad'da bir flashback sahnesinde göründü ve daha sonra 2017'de “Justice League” için geri döndü.




-Arka lastikler tıraşlı traktör lastikleri

-Chevy Hibrit Motor

-205 mil hıza ulaşmak için test edilmiş

-3 ton ağırlığında

-Traktör ekipmanından yeniden kalıplanmış tekerleklere sahip

-20 fit uzunluğunda/12 fit genişliğinde ve CGI teknolojisi sayesinde birçok silaha sahip Tumbler ve Flatmobillerden yola çıkılarak tasarlanmış bir araç.



2022 BATMOBILE

Ve son olarak geçtiğimiz haftalarda yayımlanan Robert Pattinson’un başrolünde oynadığı “The Batman” filmindeki Batmobile.



Yeni tasarımı oluştururken tasarımcının amacı “amansız ve bir amaç için motive” görünen bir araçtı. Yeni versiyonun tasarımcıları Chinlund ve Reeves, diğer Batmobilelerin aksine, mümkün oldukça sade ve karanlıkta kaybolan bir şekilde tasarlamak istemişler. Bunu bir röportaj sırasında Chinlund, "Bir tank veya özel bir silah gibi olmayacaktı. O James Bond değildi, yalnız bir kanun kaçağıydı" diyerek, Reeves ise "Nolan, filmlerinde Batmobile'yi tank olarak kurdu ve bu harika bir fikirdi. Ama ben ‘Batman yalnız bir adam ve kendisinin parçaları birleştirerek yaptığı bir araca sahip olsa...’ diye düşündüm. Sonunda böyle bir araç tasarlamayı düşündük” şeklinde ifade etmiştir. Ayrıca bir araç tasarlanırken tasarımın işlevsel ihtiyaçlardan doğacağını da ekleyen Reeves, sade ama işlevsel bir tasarımın da unutulmaz olacağını belirtmiş.


Diğer filmlerde Batman’ın malikâneye çekilmiş, suç olduğunda ortaya çıkan ve Gotham’dan tamamen bağımsız bir imaja sahip olduğunu ve bununla birlikte kullandığı aracın da aynı yönelimde tasarlandığını söylemişlerdir. Yeni filmde Batman şehrin bir parçası olarak lanse edildiği için aracı da bu yönde olmalı diye düşünüldüğünü ekleyelim.


İlginç bir ayrıntı olarak, "Batman", Bruce Wayne'in sokak yarışlarında bir genç olarak 1968-1970 Dodge Charger kullandığı bir prequel romanına sahip olduğunu görüyoruz. Ancak genç Wayne, Batman olarak suçla savaşmaya başladığında arabayı suçla mücadele ihtiyaçlarına uyacak şekilde değiştirir ve düzenler. Bu filmde de bu Batmobile'yi görüyoruz.



Bu Batmobile'de

-Devasa lastikler

-Kaldırılmış süspansiyon

-Arkaya monte edilmiş bir V8 motor

-Hızlı hareket eden çamurluk fişekleri bulunuyor.

-Arka motor olarak Ford Triton V8'e sahip. Bu motorun beygir gücü ise 4.750 RPM'de 362 civarında.


Bu efsaneleşmiş aracın gelişimini incelediğimiz yazıyı okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.


 


ความคิดเห็น


Post: Blog2_Post
bottom of page